Herremåltid hos Liman – del II

Hjem | Dagbok | Herremåltid hos Liman – del II
Et typisk måltid på en tyrkisk fiskerestaurant begynner alltid med meze (kalde forretter).

Men nå til den tyrkiske maten! Kokken på Liman Restaurant heter Orhan og servitøren Yilmaz.
Tone Solheim har skrevet om maten vi fikk å spise. Hun begynner med forrettene. Et typisk måltid på en tyrkisk fiskerestaurant begynner alltid med meze (kalde forretter). Dette kan være grønnsaksretter eller retter av sjømat servert i små skåler som settes midt på bordet. Meze er også vanlig tilbehør til den tyrkiske nasjonaldrikken Raki.
På bildet, foran fra venstre:
Börülce (utt.børulje). Kokte, grønne bønner med tomat, hvitløk og vinegar.
Haydari, yogurt med hvitløk og tørket mynte.
Antep Esme, sterk puré av hakkede tomater, chilipepper, løk og olivenolje.
I midten:
Fava,puré av moste bønner med rødløk og dill.
Bakerst:
Zeytin, sorte oliven med et dryss av rød pepper.
Kirmize Biber, grillet, rød pepperfrukt med olivenolje.
Saksuka (utt.sjaksjoka). Stekte aubergin-terninger i mild tomatsaus med løk.