19. mai er dagen for ungdom og idrett og gamle minner

Hjem | Dagbok | 19. mai er dagen for ungdom og idrett og gamle minner
Fintfolk på torget. Øverstkommanderende for marinestyrkene møter borgermesteren i Foca.
ataturk
Mustafa Kemal Atatürk.

19. mai er det ungdommens og idrettens dag i Tyrkia, samtidig minnes tyrkerne frigjørings-krigen. Skoler, banker og offentlige kontorer er stengt. Mange har tatt fri resten av uken.

19. mai 1919 var den dagen Mustafa Kemal først satte sine føtter på tyrkisk fastland for å befri og reformere landet. Det første steg for Tyrkias selvstendighet. I ettertid har dette blitt dagen til å hylle Mustafa Kemal Atatürk for  alt han har gjort for Tyrkia og dets selvstendighet.  Han er landsfader nummer en i Tyrkia. Dagen er dedikert til han.
Mustafa Kemal Atatürk, i Norge også kjent som Atatyrk – født i 1881 i Hellas, den gang en del av Det osmanske riket, død 10. november 1938 i Istanbul – var tyrkisk offiser og statsmann. Han grunnla den tyrkiske republikken etter Det osmanske rikets fall rett etter første verdenskrig og ble også landets første president.

Så har vi funnet et par koselige og rimelige minimarkeder som selger frukt og grønt. Ganske godt gjemt inne i noen bakgater. I tillegg har det dukket opp et flott supermarked (det også i mini-format) litt utenfor sentrum. Det er det internasjonale franske Carrefour som har landet i Foca.

Ellers er det hjemreise i morgen. Mahmut henter kl. 12.30. Ingen bønn. Vi flyr med Lufthansa. Via München. Anbefales. Det skal bli deilig å komme hjem også. Til familie og venner og til norsk sommer. Håper den er blitt varm og god…